1 min. czytania

Ekstrakt z liści czerwonego wina

ekstrakt-z-lisci-czerwonego-wina.jpg

Ekstrakt z liści czerwonego wina jest bogaty w kwasy organiczne takie jak:  winowy, jabłkowy, szczawiowy, bursztynowy, cytrynowy i glicerynowy; witaminy C, PP, B, kwas foliowy, karotenoidy, proteiny i sole mineralne.  Dodatkowo charakteryzuje się zawartością: wodorowinianu potasu oraz wapnia, jabłczanu wapnia, kwasów owocowych, flawonoidów oraz garbników.

Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwhistaminowe . Pobudza mikrokrążenie oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Dlatego ma doskonałe zastosowanie w kremach pod oczy likwidujących cienie oraz w żelach i balsamach dla zmęczonych nóg.

Zawiera substancje o działaniu tonizującym, ściągającym, zmiękczającym i remineralizującym. Dodatkowo ekstrakt posiada właściwości wspomagające wzrost włosów, ułatwiające gojenie ran oraz promieniochronne. Ekstrakt z winorośli stabilizuje elastynę oraz kolagen.

Ekstrakt z winorośli blokuje uszkodzenia struktury chemicznej enzymów biorących udział w produkcji kolagenu. Dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu np. łuszczycy oraz wyprysków.

INCI:  

Aqua, Glycerin, Vitis vinifera leaf extract